Ketam

Biar Ketam Jalannya Senget Asal Fikirnya, Akalnya, Tuturnya Lurus

Tuesday, March 19, 2013

Dr Asri tidak tanding PRU13

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengesahkan beliau tidak akan bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

"Saya tidak bertanding. Saya mahu kekal dalam sempadan yang saya berada sekarang," katanya kepada Sinar Harian Online.

Sebelum ini, Asri yang juga pensyarah Universiti Sains Malaysia mengakui pernah ditemui oleh pemimpin kedua-dua Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).

Mereka termasuklah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi BN dan Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Asri berkata, beliau mahu memainkan peranan sebagai golongan pemikir yang dapat menegur kerajaan yang memerintah.

"Kalau semua bertanding dan mengambil pendirian memihak mana-mana satu kumpulan, siapa yang akan menjadi kumpulan kritis," katanya lagi.

Lain pula di pihak Mufti Perlis Dr Juanda Jaya yang memberitahu Antarapos bahawa beliau 'sudah hampir' membuat keputusan bersabit pelawaan beberapa parti untuk beliau bertanding pada PRU13 akan datang.

"...dah hampir ada keputusan sebenarnya cuma kita lihat hari yang semakin hampir itu (tarikh PRU13)," kata Juanda ketika temubual ekslusif dengan Antarapos di kediamannya.

Juanda, 41, adalah lulusan Universiti Al-Azhar dan mempunyai Ijazah Sarjana Syariah dengan pengkhususan Penggubalan Undang-Undang Keluarga Islam Malaysia daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).


Baca selebihnya di sini
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...