Ketam

Biar Ketam Jalannya Senget Asal Fikirnya, Akalnya, Tuturnya Lurus

Monday, July 08, 2013

Kuala Besut tapak merintis penyatuan nasional
[ULASAN] Adakah satu kebetulan atau memang satu suratan? Pertembungan kuasa politik orang Melayu-Islam akan sekali lagi berlaku dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Kuala Besut, Terengganu dalam tempoh tidak sampai tiga minggu lagi. 

Adakah kegetiran perpecahan politik Pilihanraya Umum ke-13 kira-kira 80 hari lalu akan berulang dan semakin menjarakkan lagi hubungan ukhwah Islamiah di antara penyokong Umno dan PAS? 

Atau, adakah pilihan raya kecil itu akan merintis jalan damai di antara ummah? Persoalan yang amat menguja adakah rahmat Ramadan al-Mubarak akan menyelimuti segala unsur permusuhan dan persaingan politik di kalangan umat Islam di negara ini?


Adakah sempena Ramadan Allah akan mengukuhkan lagi syiar dan perpaduan umat Islam di negara bagi mengimbangi tragedi jatuhnya kerajaan yang cenderung kepada Islam yang diterajui oleh gerakan Ikhwanul Muslimin di Mesir?

Dengan perkataan lain adakah musibah di Mesir ini akan menyuntik keinsafan bahawa hanya perpaduan akan menjamin kerukunan dan kesejahteraan hidup di negara ini dan sekaligus melonjakkannya sebagai ikon pembangunan ummah Islam sejagat? 

PAS pertikai wibawa SPR 

Malangnya sejak awal lagi PAS sudah mencebikkan wajah pada kemungkinan penyatuan berlaku. Ia memberi alasan bahawa Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) kurang peka pada keluhuran dan rahmat Ramadan. 

Malah di sisi politiknya PAS menganggap tarikh membuang undi yang jatuh pada hari bekerja (24 Julai ialah hari Rabu) sebagai usaha melemahkan azam anak perantauan Kuala Besut untuk pulang mengundi. Sekali lagi pakatan pembangkang nampaknya cuba mempertikaikan wibawa SPR.

Justeru mungkin tidak mustahil bagi menyemarakkan gendang perang politik ada pemimpin pembangkang yang akan mentafsirkan bahawa Ramadan adalah bulan perang. Pertempuran Badar berlaku ketika Ramadan!

Memang dasar politik semuanya boleh dijadikan hujah. Namun umumnya interpretasi perang dalam bulan Ramadan adalah ketentuan Allah. Dan, apabila Allah menetapkan sesuatu ialah adalah manifestasi sifat Maha Tahu dan Maha Bijaksana-Nya.

Namun apa yang penting Ramadan kali ini harus dipenuhi dengan ibadah yang ikhlas. Keutamaan Islam ialah menjadi rahmat bagi sekalian alam. Maka usaha yang luhur dan keinsafan yang tinggi mengusahakan perdamaian haruslah dikerahkan dalam bulan seribu rahmat ini. 

Bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi. Inisiatif memburu perdamaian dan kerjasama mestilah membabitkan dua pihak yang bertikai. Justeru bagi menjayakan program penyatuan bangsa Malaysia, baik Barisan Nasional mahupun Pakatan Rakyat haruslah bersedia untuk menyelusuri jalan damai. 

Bagaimanapun iktiqad dan iradah untuk mencari jalan damai mestilah berdasarkan kepada keikhlasan.  

Pakatan gagal tambah kerusi 

Pakatan pembangkang sudah berusaha keras sejak lebih lima tahun lalu untuk mengkuburkan Barisan Nasional. Namun hasilnya ialah pada Pilihanraya Umum ke-13 pada 5 Mei lalu kerusi Parlimen yang ditakluki hanya bertambah tujuh berbanding PRU ke-12. 

Jika diunjurkan dalam tempoh lima tahun lagi pembangkang akan dapat melebarkan undi popular dan juga memenangi lebih banyak kerusi Parlimen dan dewan-dewan undangan negeri, maka perkara utama yang harus diperhitungkan betapa parah lagi perpecahan di kalangan rakyat, terutama Melayu-Muslim akan berlaku.  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...