Ketam

Biar Ketam Jalannya Senget Asal Fikirnya, Akalnya, Tuturnya Lurus

Friday, March 29, 2013

Khalid Ibrahim di pintu Mahkamah Rakyat
[ULASAN] SETELAH lima tahun memerintah, Pakatan Rakyat pimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan mengetahui secara pasti sama ada kerajaan negeri pimpinan beliau disokong oleh rakyat Selangor ataupun sebaliknya.

Selama lima tahun, Khalid menuding jari kepada Umno dan Barisan Nasional untuk masalah-masalah utama di negeri itu khususnya krisis air yang berlarutan dan dijangka bertambah buruk jika tidak ada penyelesaian segera.

Dalam tempoh itu, Khalid dan Penasihat Ekonomi Selangor Anwar Ibrahim merujuk kepada “kecemerlangan” kerajaan negeri memperolehi rizab RM2.6 bilion.

Wang simpanan itu boleh dibanggakan, jika masalah-masalah asas di Selangor telah diatasi.

Pada hari ini, sebut Selangor, dan tumpuan orang ramai adalah krisis air yang semakin meruncing. Seterusnya mereka juga membangkitkan keadaan jalan-jalan raya yang rosak dan tidak disenggara.

Selain itu, harga rumah yang semakin melambung dan di luar capaian rakyat Selangor khususnya penduduk Melayu terus menjadi kebimbangan.

Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang diharapkan mengusahakan projek rumah kos rendah  tidak lagi berbuat demikian.

Sebaliknya, projek-projek mega seperti pangsapuri mewah, Datum Jelatek menjadi tumpuan PKNS.

Kera di hutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan

Penduduk Melayu di sekitar kawasan itu di Taman Keramat dipinggirkan untuk membolehkan pelabur Singapura dan Hong Kong masuk membeli projek mewah itu.

Akibat kerakusan kerajaan negeri dan PKNS, sebuah penempatan Melayu bersejarah di Lembah Kelang hilang identiti warisannya.

Di Kelana Jaya, pendekatan sama diambil. Padang PKNS dan kawasan hijau di Kelana Jaya diambil alih kerajaan negeri dan ditukar statusnya untuk satu lagi projek mirip Datum Jelatek.

Di luar bandar, nelayan dan petani yang dijanjikan bantuan kewangan dalam manifesto Pakatan Rakyat 2008, masih menunggu-nunggu janji itu ditunaikan.

Bukan mereka saja. Ibu tunggal, warga emas, ibubapa kepada anak yang menuntut di tadika...semuanya dijanjikan bantuan kewangan, namun janji Khalid itu tidak dipenuhi.   
Apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri ialah mengadakan majlis-majlis simbolik pemberian baucar RM100 untuk segelintir ibu tunggal, kanak-kanak dan warga emas, dan terus mendakwa Pakatan Rakyat membela seluruh rakyat Selangor.

Helah itu disebarkan dalam portal-portal kerajaan negeri dan pembangkang, namun rakyat yang dahagakan pembelaan daripada kerajaan negeri tahu cerita sebenar dan hanya menunggu tarikh pilihan raya.

Meskipun Khalid cuba memberi gambaran bahawa kerajaan negeri pimpinan PKR akan menang selesa di Selangor, yang jelas Menteri Besar itu sendiri ditegur beberapa kali oleh partinya berhubung cara beliau mentadbir negeri itu.


Baca selebihnya di portal Antarapos
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...