Ketam

Biar Ketam Jalannya Senget Asal Fikirnya, Akalnya, Tuturnya Lurus

Saturday, May 04, 2013

Kempen PRU13 tamat 11.59 malam ini - SPRPUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mengingatkan semua parti politik bahawa tempoh berkempen pilihan raya umum ke-13, yang bermula 20 April lepas, akan tamat pada 11.59 malam esok.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof hari ini berkata selepas tempoh itu, tiada aktiviti berkempen dibenarkan langsung terutamanya pada hari mengundi.

Pada Ahad ini, katanya SPR akan menguatkuasakan subseksyen 26(1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang melarang diadakan, memanggil atau mengaturkan sebarang bentuk perjumpaan, perhimpunan, pertunjukan, hiburan atau memberi ucapan terbuka.

Akta itu juga melarang membekalkan apa-apa alat pembesar suara bagi maksud politik serta melarang membuka pejabat atau barung di dalam bahagian pilihan raya, katanya pada sidang media di ibu pejabat SPR di sini.

"Dalam jarak 50 meter dari sempadan tempat mengundi, adalah dilarang menentukan identiti mana-mana orang yang memasuki sesuatu tempat mengundi, menyemak dalam senarai nama, merayu-rayu atau memujuk supaya orang tidak mengundi serta menunggu atau berdiri di tempat mengundi (tanpa sebab munasabah)," katanya.

Abdul Aziz berkata pada hari itu juga, SPR melarang mana-mana calon atau penyokongnya merayu undi di dalam bahagian pilihan raya dan dalam jarak 50 meter dari sempadan tempat mengundi atau dalam tempat mengundi memakai, memegang atau membawa apa-apa bentuk atau jenis pakaian, tutup kepala, barang hiasan atau payung yang tertera nama calon, lambang dan simbol parti politik.

Bagi kesemua kesalahan itu, katanya pesalah boleh dipenjarakan sehingga setahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Selain itu, rumah persendirian yang berada dalam lingkungan jarak 50 meter dari sempadan pusat mengundi juga tidak dibenarkan untuk dijadikan tempat berkumpul dan meraih undi.

"Pejabat parti dalam kawasan 50 meter (sedia ada) dibenarkan beroperasi tetapi tidak boleh digunakan sebagai tempat meraih undi," katanya.

Abdul Aziz turut mengingatkan pelbagai pihak supaya tidak menjual, menawar atau membeli kertas undi dan mereka yang berbuat demikian, boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM5,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mereka yang disabitkan juga tidak boleh didaftarkan atau disenaraikan sebagai pemilih atau pengundi dalam mana-mana pilihan raya sehingga lima tahun dari tarikh sabitan.

Abdul Aziz juga mengingatkan supaya tidak mengganggu pengundi kerana sesiapa yang berbuat demikian boleh dihukum mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Di bawah perenggan 3(1)(n) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, ia memperuntukkan sesiapa yang menghalang pengundi yang berhak, jika disabitkan boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM5,000 atau kedua-duanya.

"SPR juga mahu menasihatkan semua pihak iaitu calon-calon, penyokong parti, pekerja parti dan pengundi supaya mematuhi undang-undang, peraturan, tata etika dan arahan SPR dan pihak polis bagi memastikan perjalanan PRU ke-13 ini lancar, aman, tenang dan terbaik," katanya.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...