Ketam

Biar Ketam Jalannya Senget Asal Fikirnya, Akalnya, Tuturnya Lurus

Tuesday, October 27, 2015

Satu Ketika Dahulu: Politik Dari Kacamata Ketam yang Hingusan



I don't know what is going on with Malaysian political situations nowadays...
It seems like dah tak rational anymore...
Politician dah tak ikhlas dalam perjuangan politik diorg...(not all politicians)
They just perjuangkan kepentingan diorang...
Kita sebagai rakyat yang menjadi mangsa game diorang neh...

In some issues,
it seems like some of them just want to become a hero (by gaining popularity on perjuangkan isu yang tak rational macam kes A Kugen tu)...
Diorg tak sedar ke yang tindakan diorang tu boleh menjejaskan keharmonian negara...?
I'm afraid that someday rusuhan kaum akan terjadi semula...
Kalau perkara ini terjadi...
siapa yang akan menjadi mangsa...?
Of coz kita as rakyat...
Diorang politicians tu senang-lenang je...
Takde maknanya time tu diorg nak jadi hero lagi...
Kita yang jadi macam orang bodoh pi perang sana...
Pi demonstrasi sini...
Pi bakar sana...
Pi gaduh sini...
Bukan diorang...
Diorang just pandai cakap je...
We need change...
We don't need politicians yang just pandai bangkitkan issue...
Our political system need changes...
Politicians sekarang ni dah tak rational...
Youth, wake up...
Jangan terikut sangat politik diorang ni...
Kita mesti come out with solution...
Jangan biarkan kita as rakyat menjadi mangsa...

(February 28, 2009)

*Zaman belajar gua punya pandangan tentang dunia politik Malaysia..poyo kan? Well, gua memang poyo! :p


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...